Liefde op het eerste gezicht,
dat is flauwekul
Misschien is de Vespa, wat mij betreft, de enige uitzondering op die regel. Mijn weak-spot, ik geef het toe. Maar als het over logo’s en huisstijlen gaat, dan gaat die regel wel op. Het is één van de eerste dingen die ik zeg wanneer ik verwacht word een nieuw logo voor te stellen. Ik geloof trouwens niet in de aanpak waarbij er eerst een logo wordt gemaakt en op basis daarvan het verhaal wel volgt. Vandaar dat ik sterk geloof in de aanpak waarbij we degelijk onderzoeken wat de sfeer en het concept zijn, welke taal we willen spreken en wat de wereld is die we willen creëren.
Het onderzoek dat ik vaak eerst presenteer, schetst de ruimere context en bevat, wat mij betreft, nog niet meteen het finale logo maar eerder een kandidaat logo. Het is alvast stof tot nadenken, op tafel te leggen en er over te praten. Want ik geloof dat een logo, een merk of visuele stijl niet enkel gemaakt worden op een computerscherm.
Het moeilijkste voor een Brand Designer lijkt dat je steeds met een lege canvas moet beginnen. Niets is minder waar: een gefundeerde en inspirerende merkstrategie en een open, eerste babbel met de klant vormen de ideale start en leveren vaak al eerste ideeën op. Welke kleuren, welke contrasten moet het bevatten? ik start altijd met een zwart-wit versie, omdat het ook in z’n puurste vorm moet werken. Maar zoals bij zoveel creatieve processen: de juiste manier van werken bestaat niet, je moet vooral zorgen dat je je eigen manier van werken uitbouwt.
Wat denkt mijn kritische echtgenote?
Wat denken mijn collega’s of waarom vraag ik het mijn kinderen niet?
Back to Top